Blog

Min blog kommer vara min vägg för tankar och idéer men kommer inte att uppdateras väldigt ofta. Jag uppskattar dock om du tittar förbi då och då och läser.

Varför låter all Metal likadant?

Metal är en musikstil som den stora massan har svårt att erkänna som musik. 

 
Sångaren bara skriker och det går inte att höra vad dom sjunger

Det är inte svårt att förstå varför. Dom flesta slår dövörat till när jag försöker tipsa eller prata om band som spelar metal. 'Sångaren bara skriker och det går inte att höra vad dom sjunger' är det närmaste en diskussion jag kommer för den obevandrade i musikvärlden.
Jag har själv varit där, närmast rädd för att lyssna på musiken som förstör onämnd generation. Men idag både fascineras och älskar jag musiken. Så hur hamnade jag här?

Kort sagt började min resa i gymnasiet då vi som projektarbete skulle sätta upp en metalkonsert. Vi var fem personer men sångaren i projektet plockade ut alla låtar då han var den enda som faktiskt lyssnade på metal.
Jag gillade alla låtarna som valdes ut och för mig var dom bara musik. Inga fördomar om personerna bakom musiken. Inga förutfattade meningar om att musiken var dålig. Det var bara musik.

Nyfiket började jag även på fritiden att kolla upp hur banden lät utöver dom låtar vi skulle framföra. Jag minns tydligt att jag satt på mitt rum och kollade upp In Flames på Spotify. Men trots att jag redan hade ett öppet sinne gillade jag inte vad jag hörde.
Musiken var alldeles för hård.

Idag kan jag bara skratta åt upplevelsen, men minnet hjälper mig att förstå andras reaktion när jag försöker upplysa dom om fantastiska band som Arch Enemy, Rise Against, Dark Tranquillity, Slipknot eller Meshuggah.

Om någon skulle säga att all musik låter likadant skulle du inte ta den personen på allvar

Så varför låter all Metal likadant?

Om du inte tycker att all Metal låter likadant vill jag gratulera. Du är antagligen bevandrad i musiken och upptäckt hur mycket du missar om du avfärdar en hel genre.
För er andra så ska jag försöka förklara varför, och för att göra det behöver jag förutsätta några saker om dig. Jag ber om ursäkt om du a) inte känner dig träffad eller b) känner dig träffad.

Till att börja med förutsätter jag att du faktiskt gillar någon musik. Jag förutsätter också att du gillar antingen någon Pop, Rock eller Hip Hop.
Jag kan faktiskt med 95% säkerhet påstå att det jag säger är sant. Det är inget fel med det - det är faktiskt hela mitt argument till varför all Metal låter likadant.
Anledningen är att du sedan barnsben har fått lyssna på den musikgenre som du idag faktiskt uppskattar. Du är van att höra den. Den är bekant.

Om någon skulle säga att all musik låter likadant skulle du inte ta den personen på allvar. Men det uttalandet är inte så konstigt om det skulle komma från en person som aldrig hört musik förut.
Den personen skulle inte vara van att urskilja instrument, sång och andra ljud från varandra och därmed skulle faktiskt all musik låta likadant.

Jag skriver inte det här inlägget för att jag tycker att det är fel att inte lyssna på Metal, men innerst inne hoppas jag att väcka en nyfikenhet hos någon som läser det här och vågar ta sina första stapplande steg in i en ny värld.
För du går miste om så mycket musik och så mycket känslor om du stänger ute en genre som bryr sig så mycket om sin musik.