Blog

Min blog kommer vara min vägg för tankar och idéer men kommer inte att uppdateras väldigt ofta. Jag uppskattar dock om du tittar förbi då och då och läser.

Min resa

Jag har ofta svårt att börja en text. Ibland har jag så svårt att det förhindrar mig att skriva texten. Av den anledningen tänker jag inte försöka komma på någon bra introduktion.

Jag ska börja en resa. Just nu är jag 24 veckor borta från mitt mål. Vem vet, det kan lik väl vara 44 veckor bort. Men det är inte det som spelar någon roll. Det är som dom visa säger; det är inte resans slut som är målet - det är resan i sig.
Istället för att räkna tid kan vi säga att jag är 14kg från målet. Det målet är konstant. Just nu. Förhoppningsvis lutar jag mig inte tillbaka i soffan och nöjer mig när jag nått mitt mål. Vi får se.

På min resa har jag några kumpaner som ska hjälpa mig på vägen.

Watch

Min nyaste vän i Apple-familjen är Apple Watch. Det var inget självklart köp - långt ifrån. När alla fortfarande bara spekulerade (redan när folk bara hoppades) om att Apple skulle släppa en klocka ramlade jag över Pebble
Det var en klocka, som vilken annan, som dessutom kunde visa notiser från mobilen. Jag hade inte drömt om att det skulle gå att få notifikationer till handleden, men insåg genast nyttan med det. Det fanns två saker som jag älskade med den klockan som inte fanns i Apple Watch.

För det första var Pebble helt vattentät - jag hade den på mig hela tiden. I duschen, i badet - you name it!
När Apple presenterade klockan nämnde dom inte ordet vatten, vilket gjorde mig skeptisk till att den skulle vara vattentät. Ska jag behöva ta av mig den när jag tvättar händerna? Måste jag ha långärmad tröja om jag tränar när det regnar ute?

För det andra hade Pebble'n batteritid på ca fem dagar.
När Apple presenterade klockan nämnde dom ingenting om batteritid, vilket gjorde mig skeptisk till att den ens skulle räcka en dag.

Snart nog började det dyka upp uppgifter om att Apple Watch var vattentålig. Vattentålig - vad betyder det?
Tydligen betyder det att du utan problem kan träna och svettas med den, att du kan träna utomhus när det regnar och att du kan diska med den. Men du kan inte duscha eller simma med den. OK. Jag kan acceptera att jag behöver ta av mig den när jag ska duscha - precis som jag skulle göra med en finare klocka.

På vårkanten bekräftade också Tim Cook att Apple Watch har "all-day-battery-life" - eller närmare bestämt 18h. Helt plötsligt blev klockan intressant!

 

Jag började kolla upp Apple Watch; läsa recensioner, kolla på YouTube, läsa på Apple's hemsida.
Av någon anledning verkar det som att Apple Watch är vattentät men att Apple, av någon anledning, inte vill sticka ut hakan.

 

Apple Watch Water Test - Secretly Waterproof!

The Apple Watch in a Waterproof Test Chamber to 40m/140ft!

 

Och det finns fler exempel. 

I den sista videon kör dom Apple Watch i en tvättmaskin och den klarar sig! Visst, det är inte särskilt länge, men länge nog för att en "vattentålig" klocka nästan garanterat skulle drunkna.
Varför Apple inte vill sätta märkningen vattentät på sin produkt kan jag bara spekulera i - men det hör inte hemma här.

I andra recensioner jag såg angående batteritiden så bekräftade samtliga: efter en vanlig dag har klockan mellan 40-60% batteri kvar. En hårdare dag, med t.ex. träning, har klockan ca 30-50% kvar. [Efter fyra dagars användning kan även jag bekräfta det].
Det betyder att jag kan ladda klockan varje kväll när jag lägger mig och inte behöver oroa mig för om batteriet kommer räcka under dagen. Detta kan givetvis ses som något negativt, men för mig har det två fördelar.
För det första så behövde jag förvisso inte ladda min Pebble varje dag - men det slog aldrig fel att den dog var femte dag. Jag laddade så sällan att jag inte brydde mig om att se över hur mycket batteri jag hade kvar när jag gick till jobbet.
Det leder också till min andra poäng - jag har redan fått rutin på att lägga Apple Watch på laddning på kvällen. Den minuten jag spenderar på att ta av- och sätta på mig klockan gör att jag aldrig behöver bry mig om hur mycket batteri jag har. Det kommer garanterat att räcka.

Men det som verkligen fick mig att köpa klockan är hälso- och träningshjälpen jag får av klockan. Den är fantastisk. Den är outstanding. Jag var ett tag inne på att köpa ett träningsarmband istället för klockan. Men pengen som skiljer mellan dessa är löjlig när man räknar in vad man får extra med Apple Watch. Notifikationer, ett smycke och appar (läs oändliga möjligheter).
Inte nog att den håller koll på mig hela dagen så jag rör mig tillräckligt och att jag inte sitter för mycket så har den ett genialt gränssnitt för att motivera mig att nå mina mål.

Under dagen har jag tre ringar som symboliserar varsin kategori; brända kalorier, träning och stå.
Målet för brända kalorier är justerbart och klockan lär sig mitt beteende och kommer varje vecka att föreslå ett nytt mål beroende på hur föregående vecka gått.

Målet för träning är 30 minuters träning per dag. Det behöver inte vara sammanhängande träning och det kan vara allt från en cykeltur till en rask promenad (för att t.ex. hinna med bussen) eller att dansa loss hemma.

Målet med stå är att stå minst en minut varje timme under 12 timmar av dagen.

Ringarna sluts när jag nått mitt mål för dagen. Det är barnsligt enkelt och beroendeframkallande. All data matas sedan automagiskt in i appen Hälsa och sammanställs ihop med min data från kumpan nummer 2.


LifeSum

LifeSum är en app som hjälper mig att räkna kalorier och hålla koll på vad jag äter på ett enkelt sätt. Nästan alla ingredienser är redan uträknade hur många kalorier dom innehåller och jag behöver bara ange hur mycket jag stoppar i mig.
Den använder datan som jag angivit i ovannämnda appen Hälsa för att räkna ut hur mycket jag ska äta. Automagiskt. Den justerar också vad jag ska äta beroende på hur mycket kalorier jag bränt under dagen samt påminner mig att dricka extra mycket vatten när jag tränat. 

Den matar sedan tillbaka hur mycket kalorier, fett, kolhydrater, järn osv. som jag ätit till Hälsa och sluter därmed cykeln.
Appen är gratis men det går att köpa till "Guld" och jag kan då spara måltider, t.ex. om jag ofta äter samma frukost och kan sedan snabbt bara trycka på den måltiden så jag slipper skriva in allting igen. Det ingår även recept och diverse andra bonusar.


Bosch PPW3330 (Personvåg)

Som sista lilla hjälpreda har jag köpt en våg. Den första i mitt liv. Den är, såvitt jag vet, inget mer speciellt än en våg som dessutom kan analysera mitt BMI och kroppfettsprocent. Med denna data, som matas in i Hälsa, så börjar cykeln om igen och uppdaterar mina mål för hälsa och leder till vad jag kan äta i LifeSum.

Det är dessa värden som jag kommer mäta varje söndag längs min resa och om 24 veckor får vi se om resan är över eller om den förlängs. Oavsett vilket så är jag glad att vara på denna resa.

Slutord
Jag har redan tjuvstartat med min resa, men jag räknar med att den startar på riktigt idag (måndag 27 juli). Det var åtminstone måndag när jag började skriva detta inlägg. Jag vet att man inte ska berätta för andra när man planerar att gå ner i vikt och därför har jag heller inte gjort det. 
Istället kommer jag att använda min blogg att skriva i för att "prata av mig" om resultat och både framgångar och motgångar.

Önska mig lycka till, det kommer jag göra!

Varför låter all Metal likadant?

Metal är en musikstil som den stora massan har svårt att erkänna som musik. 

 
Sångaren bara skriker och det går inte att höra vad dom sjunger

Det är inte svårt att förstå varför. Dom flesta slår dövörat till när jag försöker tipsa eller prata om band som spelar metal. 'Sångaren bara skriker och det går inte att höra vad dom sjunger' är det närmaste en diskussion jag kommer för den obevandrade i musikvärlden.
Jag har själv varit där, närmast rädd för att lyssna på musiken som förstör onämnd generation. Men idag både fascineras och älskar jag musiken. Så hur hamnade jag här?

Kort sagt började min resa i gymnasiet då vi som projektarbete skulle sätta upp en metalkonsert. Vi var fem personer men sångaren i projektet plockade ut alla låtar då han var den enda som faktiskt lyssnade på metal.
Jag gillade alla låtarna som valdes ut och för mig var dom bara musik. Inga fördomar om personerna bakom musiken. Inga förutfattade meningar om att musiken var dålig. Det var bara musik.

Nyfiket började jag även på fritiden att kolla upp hur banden lät utöver dom låtar vi skulle framföra. Jag minns tydligt att jag satt på mitt rum och kollade upp In Flames på Spotify. Men trots att jag redan hade ett öppet sinne gillade jag inte vad jag hörde.
Musiken var alldeles för hård.

Idag kan jag bara skratta åt upplevelsen, men minnet hjälper mig att förstå andras reaktion när jag försöker upplysa dom om fantastiska band som Arch Enemy, Rise Against, Dark Tranquillity, Slipknot eller Meshuggah.

Om någon skulle säga att all musik låter likadant skulle du inte ta den personen på allvar

Så varför låter all Metal likadant?

Om du inte tycker att all Metal låter likadant vill jag gratulera. Du är antagligen bevandrad i musiken och upptäckt hur mycket du missar om du avfärdar en hel genre.
För er andra så ska jag försöka förklara varför, och för att göra det behöver jag förutsätta några saker om dig. Jag ber om ursäkt om du a) inte känner dig träffad eller b) känner dig träffad.

Till att börja med förutsätter jag att du faktiskt gillar någon musik. Jag förutsätter också att du gillar antingen någon Pop, Rock eller Hip Hop.
Jag kan faktiskt med 95% säkerhet påstå att det jag säger är sant. Det är inget fel med det - det är faktiskt hela mitt argument till varför all Metal låter likadant.
Anledningen är att du sedan barnsben har fått lyssna på den musikgenre som du idag faktiskt uppskattar. Du är van att höra den. Den är bekant.

Om någon skulle säga att all musik låter likadant skulle du inte ta den personen på allvar. Men det uttalandet är inte så konstigt om det skulle komma från en person som aldrig hört musik förut.
Den personen skulle inte vara van att urskilja instrument, sång och andra ljud från varandra och därmed skulle faktiskt all musik låta likadant.

Jag skriver inte det här inlägget för att jag tycker att det är fel att inte lyssna på Metal, men innerst inne hoppas jag att väcka en nyfikenhet hos någon som läser det här och vågar ta sina första stapplande steg in i en ny värld.
För du går miste om så mycket musik och så mycket känslor om du stänger ute en genre som bryr sig så mycket om sin musik.